Räddningstjänsten Jämtland Hem Ledord - Den åttuddiga stjärnan

Du är här:

2019-09-03

Brandman på jobbet - Hur funkar det?

Micke Hansson hjälper en kund i kassan på macken i Lit. Han står bakom kassan och håller i en lott, den kvinnliga kunden har en fin fläta i håret och en randig tröja. Micke har för dagen på sig sin blåa t-shirt med förbundets logo på.

Syskonen Jessica och Micke Hansson är två av våra 400 brandmän som har beredskap medan de är på sitt vanliga jobb. De är på Lits station där de har beredskap var tredje vecka och ungefär ett larm per vecka. De tycker mycket om att kunna hjälpa till och att jobba med människor. Kunskapen från räddningstjänsten gör att de vet hur de kan agera för att rädda liv, egendom och miljö.

Jessica Hansson står bredvid en brandpost i skolans korridor. Hon ler och har för dagen på sig sina larmbyxor och en blå t-shirt med förbundets logotyp på.

Lärare med beredskap

Jessica Hansson jobbar på Treälvsskolan i Lit som lärare inom matematik och naturorienterande ämnen. Hon har varit med i kåren i ett par år och berättar att det funkar bra att kombinera.

- Om det går ett larm så har en av eleverna i uppdrag att hämta någon vuxen och klassen fortsätter arbeta. Men det är inte så ofta det går larm under lektionstid. De kommer ofta tidigare på morgonen eller när folk är på väg hem från jobbet och det är mer trafik i farten. Och under hösten när det börjar eldas kan det bli en del soteldar. Det har aldrig varit något problem att jag åker iväg på larm, det funkar bra, säger Jessica och fortsätter:

- Jag ska iväg och gå GRIB-utbildningen i höst, som kompletterar grundutbildningen jag har fått från förbundet. Efter den finns det även möjlighet att läsa vidare och bli räddningsledare och utvecklas inom yrket.

Jessica sitter på en bänk i klassrummet och pratar och skrattar tillsammans med sina elever.

Arbetsgivaren bidrar till samhällsnyttan

Jessicas chef, rektorn på Treälvsskolan, heter Erika Dahlkvist och berättar att det går mycket bra att ha en brandman i personalen.

- Det har varit väldigt få utryckningar som har påverkat verksamheten. Vi behöver brandmän i samhället, så jag tycker att det känns bra att kunna bidra till samhällsnyttan genom att erbjuda vår personal arbete i kombination med tjänsten som brandman, säger Erika.

Micke Hansson står vi kaffemaskinen inne på macken. Han har för dagen på sig sin blåa t-shirt med förbundets logotyp på.

Micke på macken

Micke Hansson jobbar i familjeföretaget som driver bensinstationen i Lit. Den ligger på samma gata som brandstationen och ett gym där han också jobbar en del. Att bli brandman har varit en pojkdröm och att det bara blev på deltid var en kompromiss.

- Det är ett roligt jobb, jag trivs mycket bra med att kunna hjälpa till. Har varit med i två år nu på både stora och små larm och skogsbränderna ifjol. Det känns bra att ha kunskaper för att kunna agera i en krissituation och exempelvis vara en trygghet för min framtida familj, säger Michael och fortsätter:

- Samtidigt har jag nytta av mina kunskaper från macken när jag är på larm. Vi bidrar allihop med våra olika erfarenheter. Vissa jobbar som mekaniker eller snickare och andra inom vårdyrken. Då kan vi lösa utmaningar enkelt och göra ännu effektivare insatser.

- Mina kollegor på macken tar hand om butiken om jag måste sticka. Vanligtvis tar ett larm ungefär en timma beroende på hur långt vi ska åka och vad som har hänt, berättar Micke.

- Det är en välkommen extra peng för en veckas beredskap med något larm, och de tre timmar vi övar under kvällstid varannan vecka. Sen blir det ju mer betalt om vi har fler larm eller om de tar lång tid. Jag trivs jättebra med gänget på stationen och det funkar jättebra med kollegorna och de stationsansvariga, avslutar Micke.

Brandmännen på Lits station har samlats för att öva. I bilden står de vid en brandbil och går igenom vad som finns bakom varje lucka för att snabbt kunna hämta rätt sak vid en insats. Ett annat gäng ställer upp en stege mot stationen bakom brandbilen för att öva taksäkring.

STORT TACK!

Från förbundet skickar vi ett STORT TACK till er som är brandmän på deltid och till era huvudarbetsgivare som gör det möjligt!

Räddningstjänsten Jämtland

Tel 063-14 80 00
info@rtjamtland.se

Besöksadress

Fyrvallavägen 4
831 43 Östersund

Postadress

Box 71
831 21 Östersund​

Fakturaadress

Box 705, Referens 744700
831 28 Östersund