Räddningstjänsten Jämtland Hem Ledord - Den åttuddiga stjärnan

Du är här:

2019-11-27

Nu kan SOS Alarm få exakt position

Vi ser en hand vars pekfingerspets trycker mot en papperskarta. Skärpedjupet i bilden är kort och ligger precis vid handen och mitten på kartan.

SOS Alarm har länge arbetat för en bättre positionering av hjälpsökande som ringer 112. Genom att de nu har fått grönt ljus för inhämtning av inringandes position och införandet av Advanced Mobile Location (AML) möjliggörs automatisk positionering via GPS i Sverige. Mobiltelefonens plats skickas till SOS Alarm per automatik när man ringer 112.

- Äntligen får vi en mycket bättre positionering av nödställda, en teknik som på allvar kan rädda liv. När en person nu larmar 112 med sin mobiltelefon så kan SOS-operatören med stor träffsäkerhet se var den hjälpsökande befinner sig. Därmed kan hjälpen komma fram snabbare, säger Björn Skoglund, tjänsteutvecklare hos SOS Alarm.

Kräver senaste programvaran

Den nya tekniken införs genom förändringar i de smarta mobiltelefonernas operativsystem Android (4.0) och iOS (13.1). För att det ska fungera måste mobilens operativsystem uppdateras. Systemet att lokalisera var en person befinner sig kan bara användas av just SOS-alarm och bara när man själv ringer 112. Uppgifterna sparas inte.

Betydligt säkrare positionering än tidigare

AML ger en GPS-position med en radie på cirka fem till femton kvadratmeter. Om inte GPS kan erhållas så ges istället en position utifrån omgivande wifi-nätverk, vanligtvis med en radie på 65 till 85 kvadratmeter. Detta ska jämföras med nuvarande metod, via så kallat cell-id, där det i snitt visas en yta på cirka tre kvadratkilometer. Precisionen i positioneringen blir alltså mycket bättre.

Endast SOS Alarm har tillgång till positioneringen när en hjälpsökande ringer 112. Platsen beräknas lokalt på enheten och skickas direkt till SOS Alarm.

Informationen är hämtad från:

SOS Alarm - Lättare att hitta nödställda som ringer 112
Sveriges Radio - Alla nödsamtal till SOS Alarm kan nu lokaliseras
Post och telestyrelsen - Regelverk inget hinder för effektiva hjälpinsatser vid nödsamtal


Räddningstjänsten Jämtland

Tel 063-14 80 00
info@rtjamtland.se

Besöksadress

Fyrvallavägen 4
831 43 Östersund

Postadress

Box 71
831 21 Östersund​

Fakturaadress

Box 705, Referens 744700
831 28 Östersund