Brandsäkert hem

Brandrisken i köket

I köket är det spisen som som orsakar flest bränder. Förebygg bränder genom att hålla rent från brännbart material på och runt om spisen. Rengör även spisfläkten och ugnen då och då. Och kom ihåg att stänga av spisen! En “spisvakt” är ett bra hjälpmedel om man är orolig för att glömma en påslagen spis. Det finns olika typer av spisvakter, det kan vara en slags timer som stänger av spisen efter en stund, eller en detektor som bryter strömmen om det blir för varmt.

Eldstäder

Braskaminer har på senare år blivit allt populärare för att skapa trivsel hemma. Rätt installerad, rätt eldad och rätt skött har du en säker källa till värme. Brand kopplad till eldstäder är den vanligaste orsaken till brand i villor och småhus.

Läs mer om Sotning och brandskyddskontroll samt vår samlade info om brandsäkerhet hemma.

Goda råd om mobilladdare

Det är bra att ha en brandvarnare i närheten så att den larmar om mobiltelefonen eller mobilladdaren skulle börja ryka. Ha också en brandsläckare hemma. Var inte rädd, men var eftertänksam och vaksam – du behöver inte sitta och titta på när mobiltelefonen laddas. Koppla ur mobiltelefonen och laddaren när den har laddat färdigt.

Undvik att låta mobiltelefonen med laddare ligga och laddas på en soffa eller säng. Risken är att tyget fattar eld om laddaren/mobiltelefonen blir för varm. Brandskyddsföreningen och elsäkerhetsverket rekommenderar att man ska använda original laddare då dessa oftast är noggrant testade.

Som konsument ska man också vara uppmärksam på om laddarna har CE-märkning. Det innebär att de bland annat uppfyller säkerhetskraven för den europeiska marknaden.

Mer information finns på Goda råd om mobilladdare

Testa din brandvarnare

  • När du har satt upp den
  • Med jämna mellanrum
  • När du har varit bortrest

Du testar den genom att trycka in testknappen. Hör du en larmsignal fungerar den. Om den inte larmar måste du byta batteri eller hela brandvarnaren. Dammsug och torka av den på utsidan. Ha alltid ett extra batteri hemma.

Få påminnelse

Vill du påminna dig själv eller någon annan om att testa brandvarnaren, kan du gå in på Aktiv mot brand SMS-tjänst – msb.se (öppnas i ny flik) och registrera det mobilnumret som du önskar ska få en SMS-påminnelse om att kolla sin brandvarnare.

En brandvarnare

Brandsläckare och brandfilt

Ha minst en handbrandsläckare hemma, vi rekommenderar 6 kg pulversläckare. Om du har en stor bostad eller en bostad i flera plan kan det vara bra att ha flera släckare. Placera gärna släckarna på en synlig plats i anslutning till entréer eller andra utgångar.

En brandfilt är ett bra komplement till en handbrandsläckare. Den kan med fördel användas för att dämpa en brand eller släcka brand i kläder eller i kokkärl.

En röd brandfilt i förpackning med eld symbol
En röd brandsläckare

Fler länkar om brandsäkert hem