Minska risken för drunkning med flytväst

Årligen drunknar i Sverige ett trettiotal människor i samband med fritidsbåtolyckor. I genomsnitt är 80 procent av drunkningsoffren män mellan 50 och 90 år och hela 90 procent saknar flytväst när de hittas.

Bäst på att använda flytväst är hundar, därefter kommer barn och kvinnor. När det gäller männen så menar många att de kan simma och att de därför inte behöver någon flytväst. Tyvärr räcker det inte att kunna simma om man plötsligt och oförberett skulle hamna i vattnet.

Köldchocken ger hyperventilering

Den som oväntat och ofrivilligt faller i sjön befinner sig i en farlig situation. Det plötsliga, oväntade fallet är en helt annan sak än att frivilligt hoppa i sjön i samband med bad och lek. Vattnet i havet och våra sjöar är nästan alltid farligt kallt. Den omedelbara köldchocken som inträffar då man plötsligt hamnar i vattnet leder till häftig andhämtning, hyperventilering. Med lite otur kan det leda till våldsamma kallsupar som i sin tur kan leda till drunkning. Bästa skyddet mot hyperventileringen är bra klädsel och en flytväst.

Hyr flytväst av oss

Hyra flytväst hos oss på Östersunds station.

Källa Svenska Livräddningssällskapets webbplats