Brandvarnardagen

Den 1 december är det Brandvarnardagen. Då uppmanar vi dig att testa dina brandvarnare för att säkerställa att de fungerar och gärna byta batterier. En tidig varning från brandvarnaren ger dig möjlighet att ta dig ut på ett säkert sätt. Eller en chans att släcka branden innan den vuxit sig stor – ha brandfilt och brandsläckare redo.

Testa din brandvarnare

Du testar din brandvarnare genom att trycka in testknappen. Hör du en larmsignal fungerar den. Om den inte larmar måste du byta batteri eller hela brandvarnaren. Ha alltid ett extra batteri hemma. Kolla också efter ett produktionsdatum på din brandvarnare, de bör bytas ut inom 10 år. Om datum saknas är den för gammal och kan kasseras som elektronikavfall.

Placering

Du bör ha minst en brandvarnare per våningsplan och helst en i varje rum. Men hoppa över badrum och kök, men placera dem i närheten, för att minska risken för falsklarm från vattenånga och normalt matos. Glöm inte stugan, husvagnen, husbilen och båten, där behöver du också brandvarnare och brandskydd.

Påminnelse via SMS-tjänst

För att påminna dig om att testa brandvarnare har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en tjänst där SMS skickas ut när det är dags. Registrera ditt mobilnummer på: www.skyddadigmotbrand.se

Fakta

Varje år startar cirka 24 000 bostadsbränder och räddningstjänsten behöver rycka ut till drygt 6 000 av dessa. Det innebär drygt 17 utryckningar till bränder i bostäder varje dag. En tredjedel av bostadsbränderna startar i köket och december och januari är de månader då flest spis- och eldstadsrelaterade bränder uppstår.