Vilka blir Föllinges nästa brandmän? 

I Föllinge finns det en brandstation med brandmän som jobbar deltid. De hanterar insatser med bränder, trafikolyckor, sjukvård, vattenlivräddning och djurlivräddning.

Senaste åren har vi haft 28 larm per år, då ska vi åka ”1+3” – alltså en styrkeledare och tre brandmän, med de fordon och den utrustning som behövs, berättar Pål Jonsson som är ansvarig på stationen och fortsätter:
Nu är vi 8 personer på stationen men ska egentligen vara minst 12, så vi behöver bli fler för att slippa ha extra beredskap. Vi har ett rullande schema på tre veckor med tre grupper. Då är det tänkt att man ska ha beredskap var tredje vecka.

De börjar beredskapen på måndagar 06.00 och kliver av måndagen därpå samma tid när nästa grupp tar över. Beredskap innebär att man har en personsökare på sig som piper och visar en kort information när larmet kommer.

När larmet går har vi cirka 5–10 minuter på oss att ta oss till stationen så det gäller att vara beredd och kunna släppa allt och åka. Några av oss bor nära och andra längre bort så det har anpassats lite efter det. Men det är viktigt att vi kan komma i väg snabbt och hjälpa till, säger Pål.

Klockan 18 har de måndagskörning med koll av fordon och utrustning. Ungefär varannan vecka övar de också under kvällen i cirka 2-3 timmar, med uppehåll under jul och sommar.

På vår station finns det en brandbil, tankbil och bandvagn samt en båt och en skogsbrandskärra. Vi har utrustning för bränder av olika slag, trafikolyckor och utsläpp av farliga ämnen, hjärtstartare och enklare utrustning för sjukvård, ytlivräddningsdräkter och Hansabräda för vattenlivräddning och grejer för djurlivräddning, berättar Pål och fortsätter:
Om du är nyfiken på detta uppdrag så kan jag hälsa att det är roligt, givande och spännande. Man lär sig mycket nytt och får vara en del i ett gäng som bidrar till trygghet, avslutar Pål.

För att ansöka är grundkraven att du är minst 18 år och har B-körkort. Du får utbildning av räddningstjänsten och beredskap var tredje vecka innebär att du tjänar cirka 100 000 kr per år plus ersättning för larmtid.

Du kan läsa mer på: https://www.rtjamtland.se/rib  
Varmt välkommen med din intresseanmälan!