En ensam jul ska inte vara otrygg

Årets julfirande blir annorlunda, och ensamt för många. Vi får träffa släkt och vänner digitalt över en skärm istället för att umgås vid julbordet. Att bo ensam hemma i sin bostad är dock en av de största riskerna för äldre och sjuka i händelse av en brand då de har begränsad förmåga att agera eller utrymma. Hittills i år har 94 personer omkommit i bränder enligt preliminära siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). En ny våg av Corona gör sig påmind runt om i Europa och här hemma fortsätter vi att ”hemmajobba”, tvätta händerna och mötas digitalt. Vår uthållighet sätts på prov när pandemin håller oss i ett grepp och i år kommer många att behöva fira jul ensamma. Inte minst våra äldre.

Många bostadsbränder

​Varje år startar cirka 24 000 bostadsbränder och räddningstjänsten behöver rycka ut till nästan 6 500 av dessa. En tredjedel av bostadsbränder börjar i köket och även om de ljusrelaterade bränder är många inträffar fler spis-och eldstadsrelaterade bränder under december. Nu finns risken att dessa siffror blir ännu högre i år i och med att fler vistas hemma under pandemin.

En brandsäker jul

Bara för att julen blir ensam för många ska den inte behöva bli otrygg också. Vi vill ge några goda råd om hur man kan förbereda en brandsäker jul för sig själv och sina närmaste.

  • Gå inte ifrån spisen när du lagar mat. Använd spisvakt eller sätt igång en timer så att du inte glömmer stänga av.
  • Julpynta säkert, ha aldrig brännbart pynt nära levande ljus eller brasa.
  • Undvik el-bränder och byt ut slitna eller trasiga sladdar.
  • Ladda mobiler och el-prylar på avstånd från annat brännbart och ladda helst inte när du sover.
  • Kontrollera dina brandvarnare.
  • Vattna granen, en torr julgran är extremt brandfarlig.
  • Brandsläckare och brandfilt bör finnas i alla hem, kanske ett julklappstips om det saknas.
  • Se till att bära ditt trygghetslarm om du har ett sådant.
  • Hjälp dina äldre vänner och anhöriga till en bra brandsäkerhet. Inventera riskerna och minimera dem så långt som möjligt.