Internationella kvinnodagen

Tre kvinnliga brandmän framför en brandbil

Hos oss på Räddningstjänsten Jämtland finns det 57 kvinnor som är brandmän. Idag på internationella kvinnodagen vill vi lyfta dem och tacka för deras stora engagemang för deras uppdrag.

Att jobba inom räddningstjänsten som brandman bjuder på utmaningar och ger bred kunskap. På insatserna blandas svåra stunder med fina och man får en god gemenskap på stationen. Uppdraget innebär bland annat brandbekämpning, hantering av trafikolyckor, vattenlivräddning, sjukvård och ibland djurlivräddning.

Flera av våra kvinnliga brandmän har vidareutbildat sig och är även arbetsledare, styrkeledare eller första insatsperson. Många har tagit c-kort för att kunna vara chaufför av brandbilar, tankbilar och höjdfordon. Några är även stationsansvariga på sin ort och håller det praktiska flytande.

Vissa börjar hos oss i 20-årsåldern och andra hittar sitt kall vid 55. Av de kvinnliga brandmännen hos oss har många varit med omkring 10 år och andra över 20! Men det börjar även nya varje år. Som sagt är det ett riktigt gott engagemang för ett viktigt uppdrag för alla våra innevånares trygghet. TACK!

Är du också nyfiken på att jobba inom räddningstjänsten med beredskap som brandman? Uppdraget Räddningstjänstpersonal i beredskap.