Varning för bluffsamtal om sotning

Vi vill varna för oseriösa företag som ringer till, ofta äldre, personer och vill sälja rengöring av ventilationskanaler. Boka inte in tider med dem och släpp inte in dem i ditt hem. Försäljarna är påstridiga och påstår att det är lag på att rengöra imkanaler i villor och flerbostadshus. Det är fel. Lagkravet togs bort 2004. De som behöver rengöring av imkanaler ska själva ta initiativet till att de ska rengöras, så gå inte på framfusiga försäljare som vill tvinga sig på. Ingen av våra sotningsentreprenörer bokar tid genom att ringa upp via telefon. De skickar ut en avisering med datum och tid via post.

Viktigt att hålla rent

Trots att lagkravet har försvunnit är det ändå viktigt att hålla rent i spisfläktar och imkanaler. Det är du som fastighetsägare som har ansvaret.

Spisfläkten behöver rengöras helst en gång i månaden. Imkanalen behöver rengöras efter behov. En lämplig intervall är mellan 3-6 år. Den som rengör din anläggning kan säkert råda dig till vilket intervall som är lämpligt hos dig.

Entreprenörer med avtal

Jämtlands räddningstjänstförbund har avtal med följande entreprenörer för att sota och göra brandskyddskontroller i kommunerna Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund och Östersund:

  • Sotarbolaget i Jämtland AB
  • JO Sotning
  • Härjedalssotarn AB
  • Skorstensfejarmästare Björn Nääs
  • Strömsunds sotningsdistrikt AB

Räddningstjänsten Åre kommun har avtal med:

  • Skorstensfejarmästare David Pellén
  • Sotare Mats Grip