Invigning av Brunflo nya brandstation

Den gamla stationen revs i april 2021 och Östersunds kommun har byggt upp en ny station. Brandmän och fordon kunde flytta tillbaka igen i mars i år och idag 20 maj har vi invigt stationen.

Under invigningen sa en numera pensionerad brandman att stationen är den snyggaste byggnaden i Brunflo.

Stephen Jerand, ordförande i räddningstjänstförbundets direktion, berättar vad han tänker och känner denna dag:

– Det är ren och sann glädje att kunna inviga Brunflo brandstation idag. När jag började i direktionen för fyra år sedan var det här en av stationerna med störst behov av åtgärd bland förbundets 31 stationer. Personalen har verkligen ställt upp och stått ut och litat på att direktionen, ägarsamrådet och de andra medlemskommunerna skulle lösa det. Vi har gjort det och idag får de skörda resultatet av en helt underbar brandstation, säger Stephen.

Stephen Jerand, ordförande i räddningstjänstförbundets direktion, klippte bandet tillsammans med stationsansvarige Mattias Nyman.

Det är verkligen superfräscht och fint här. Men nu kanske alla deltidare vill komma till Brunflo station?

– Ja, exakt! Vi har en plan att renovera brandstationerna. Det tar tid när det är så många stationer som behöver löpande underhåll – och det är till viss del även eftersatt sedan tidigare. Det handlar mycket om pengar men vi prioriterar de med störst behov först. Dessutom renoverar eller bygger vi om för att alla stationer ska ha duschar och omklädningsrum separat för män och kvinnor. Något som inte alltid fanns bakåt i tiden, berättar Stephen.

Sigrid Lindqvist, brandman i Brunflo, var på plats och är mycket nöjd med den nya stationen.

Sigrid Lindqvist, du har ju varit med från gamla stationen och genom processen till en ny station. Hur har det varit?

– Det känns jättebra att det är klart och att det blev så fint. Det gick snabbt från att det vart bestämt och drog i gång och hände grejer. Det känns väldigt roligt – det blev inte bara drömmar, utan det är så här vi har det nu. Vi fick en ny brandstation.

– Jag gillar speciellt att vi nu har tänket med rena och smutsiga zoner. Våra larmställ hänger i ett utrymme och vi har ett annat omklädningsrum för det man har närmast kroppen. På så vis drar man inte med sig någonting hem som inte är nyttigt – partiklar från bränder framför allt.

Se fler bilder från stationen på vår Facebooksida.