Krisberedskapsveckan

Just nu pågår Krisberedskapsveckan, veckan är en påminnelse att se över din beredskap. Skaffa den där vevradion, vattendunkarna eller prata hemberedskap med grannarna. Det finns mycket som kan hända. Till exempel transportstörningar, översvämningar, skogsbränder, it-attacker, terrorangrepp och militära konflikter.

Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. El kan slås ut av allt ovanstående. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig:

  • Värmen försvinner.
  • Det blir svårt att laga och förvara mat.
  • Mat och andra varor kan ta slut i affärerna.
  • Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.
  • Det går inte att tanka bilen.
  • Betalkort och bankomater fungerar inte.
  • Mobilnät och internet fungerar inte.
  • Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.
  • Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.

Temat för årets vecka är just mat. Du kanske har uppmärksammat den pågående “krislådeutmaningen” där några individer i länet testar att leva på innehållet i en krislåda under tre dagar. I Sverige rekommenderas vi att kunna klara oss själva i en vecka. Smart mat att ha hemma är sådant som har lång hållbarhet, klarar sig utan kyl eller frys, kan ätas direkt eller som går snabbt att laga till.

Ett campingkök kommer väl till pass som alternativ för matlagning när det är strömavbrott. Ett campingkök är gjort för utomhusbruk, men om du i nödfall måste använda det inomhus så tänk på: god ventilation, brandsäkert underlag, fritt ovanför och att alltid ha det under uppsikt. Följ även instruktionerna för det specifika kök du ska använda och ha brandvarnare igång samt brandfilt och brandsläckare redo.

Läs mer om hur du kan öka din beredskap.