Rekrytering till Hede

På Hede brandstation i Härjedalens kommun är det en räddningsstyrka med en styrkeledare och tre brandmän. Dessa roller fylls av stationens medarbetare – dygnet runt, året om.

Vi ska vara totalt 16 personer som delar på uppdraget, att ha beredskap var tredje vecka, men är idag bara åtta. Så vi söker fler kollegor, säger Peter Persson som är ansvarig på stationen och fortsätter:
Vi har ungefär 5 minuter på oss att komma till stationen när larmet går så det gäller att bo och jobba ganska nära stationen för att hinna.

Hede station har drygt 30 insatser per år med bland annat trafikolyckor, bränder, sjukvårdslarm, utsläpp av farligt ämne och vattenlivräddning. I snitt är det alltså något larm varannan vecka – men det kan bli både mer och mindre.

Vi har brandbil och tankbil och kommer snart få en VW Amarok – i stället för nuvarande VW Passat, som man får köra med B-kort, samt båt, snöskoter och motorspruta på hjul, berättar Peter och fortsätter:
Vi flyttade in på Industrigatan 2 under 2018 och fick då en nyrenoverad station med bra utrymme för fordon, utrustning, och personal.

Tjejkväll på stationen

På onsdag 27 september 18.00 är det Tjejkväll på stationen för att informera om hur det är att vara brandman för ortens kvinnor. I dagsläget är det en kvinna som är brandman på stationen men det har varit fler förut och kommer förhoppningsvis bli det snart igen. Varmt välkomna alla som är intresserade!

Du kan läsa mer om att vara brandman på deltid, ”räddningstjänstpersonal i beredskap”, på www.rtjamtland.se/rib eller höra av dig till den som är ansvarig på din station, se kontaktlista på samma länk.

Kollage med fem bilder: Två brandbilar innanför portar, vagnhallen med skotersläp, larmställ i öppna skåp, brandmannen Johanna och entrén till stationen.