Jämtlands Räddningstjänstförbund utsätts för cyberattack 

Under natten mot torsdagen 18 januari 2024 upptäcktes att Jämtlands Räddningstjänstförbund utsätts för en så kallad cyberattack mot sitt IT-system. 

Under tordagsförmiddagen påverkas förbundets administrativa system, vilket betyder att exempelvis tillståndsgivning kan ta längre tid.

Räddningstjänstförbundets primära IT-system som sköter larmning används inte, utan förbundet använder ett reservsystem. Funktionerna kopplade till larm och räddningsinsatser fungerar alltså. 

Man behöver inte känna oro att man inte ska kunna larma eller att vi inte kommer om något skulle hända, säger förbundschef Lars Nyman. 

Man kan alltså ringa till 112 som vanligt för att få hjälp vid akuta händelser och våra larmvägar till brandstationerna och räddningspersonalen fungerar.  

Vi har personer som jobbar med det här för att säkerställa driften och så snabbt som möjligt kunna återgå till normal verksamhet, säger Niclas von Essen, chef på Teknikenheten. 

Vi arbetar såklart intensivt med att lösa det här, och det viktigaste är att funktionerna som sköter larm och räddningsinsatser fungerar, säger Niclas von Essen.


Niclas von Essen har ingen prognos för när systemen fungerar som vanligt igen. 

Kontakt

Vi är nåbara via växelnummer 063-14 80 00 samt post. E-post däremot använder vi inte nu.

Videon är från en presskonferens under förmiddagen torsdag 18 januari 2024.